
In april 2016 verschijnt Current Movements, Future Landscapes. Reflections on the Exposium Thinking-Scenography: Shifting Layers of Disbelief, een publicatie met artikelen van Liesbeth Groot Nibbelink, Nienke Scholts en Sonja van der Valk.
In april 2016 verschijnt Current Movements, Future Landscapes. Reflections on the Exposium Thinking-Scenography: Shifting Layers of Disbelief, een publicatie met artikelen van Liesbeth Groot Nibbelink, Nienke Scholts en Sonja van der Valk.
We are Nexus: an art-platform, a new makerspace in Weesp, where a group of six artists from different disciplines meet each other. The projects that the platform produces are mainly of the physical and spatial kind and move between the worlds of theatre, performance and installation art. Werk/onderzoeksgroep: critical costumes…
In her research, Danish costume designer and researcher Charlotte Østergaard suggested, that listening through and with co-costuming (a costume that are worn by two or more people) is an invitation to cultivate material-discursive ways of listening – where listening implies that we individually and collectively sense and think through and with the spatiality and materiality of the costume…
Credit foto: Impeccable Ambition uit de serie ENCOUNTER#9, superhero or design zero? Stichting ENCOUNTER // Joost van Wijmen, foto: Harmen Meinsma In de afgelopen jaren werd de redactie van P-S gevormd door zeven vaste leden. Zoals gezegd vonden vier van hen nieuwe wegen. Ariane Trümper is sinds 2021 studieleider…
Tekening Anne Karin ten Bosch: rondom het Paadje van Duizend Treê Dit najaar organiseren we (hopelijk) een volgend Exposium, een symposium en expeditie in één. Ons eerste Exposium in 2014 met de titel Shifting Layers of Disbelief was een inspirerende tweedaagse busreis onder het motto Garantiertes Abenteuer en leidde…
Als volger van Platform Scenography, hoef ik je niet het belang van scenografie voor de podiumkunsten uit te leggen. Toch gaat het in Nederland in de kunstkritieken nog te weinig over dit vak en over degenen die het uitoefenen. Via de kunstkritieken is er dus weinig archief-opbouw. Als zelfstandige ontbreekt…
photo: First meeting with a community of makers, Watdajel, Bilthoven. June 2022 Dit jaar is er weer een Praagse Quadriennale. De wereldtentoonstelling scenografie wordt gehouden van 8 – 18 juni. Meer informatie via de site https://pq.cz/ First meeting with a community of makers, Watdajel, Bilthoven. June 2022 Podium Atmospheres is…
Liesbeth Groot Nibbelink en Anne Karin ten Bosch werken samen aan een scenografisch lexicon, waarvan je hier al een voorproef ziet. Dit lexicon verschijnt binnenkort ook als blog op de site urban-scenography.nl en staat open voor commentaar, aanvulling, opmerkingen. De achterliggende vraag is wat het scenografisch perspectief te bieden heeft…
Foto: Midwinternachtexpeditie 2022 georganiseerd door P-S en W. Lofvers We wensen iedereen goede energie en gezondheid voor 2023! Bestaat Platform-Scenography (P-S) nog? En wat doen jullie nu? Een vraag die ons zo nu en dan bereikt. We pakken de draad weer op. In deze nieuwsbrief een korte terugblik en…
Tijdens het symposium Porous Borders in Praag, georganiseerd door de PQ, gingen Liesbeth Groot Nibbelink en Anne Karin ten Bosch met collega’s tijdens een research-workshop op zoek naar de werking van ‘overgangen’. Maar wat verstaan we eigenlijk onder een overgang?
De PQ (Prague Quadriennal of Performance Design and Space) organiseerde het symposium Porous Borders van 12 t/m 14 oktober 2017 om haar 50 jarig lustrum te vieren. Het was een internationaal symposium voor curatoren en scenografen waarbij naast presentaties ook workshops werden georganiseerd.
In 2015 organiseerde P-S de Nederlandse inzending en won een van de hoofdprijzen. Inmiddels zijn we officieel gevraagd door het Tsjechische ministerie om ook voor 2019 als curator voor Nederland op te treden. We zijn nu in gesprek met verschillende fondsen en partijen en streven ernaar om in november 2017…
Op verzoek van P-S deed Marianne Burgers in het kader van Expanded Scenography tijdens TF samen met het festivalpubliek een miniatuuronderzoek naar ruimte in beweging.. Willekeurige voorwerpen staan op een tafel gerangschikt. Bezoekers mogen één voorwerp per keer verplaatsen waardoor de ruimte verandert in de voor hen meest passende opstelling: …
Leidseplein, Amsterdam. 22 september 2017, 18:00. 4 onverwachte voorstellingen. Waargenomen en vastgelegd door scenografen Cynthia Borst, Else de Bruin, Geertje Geurtsen, Sanne Leufkens en Tamar Stalenhoef (Werkcollectief Scenografie). In het kader van Expanded Scenography, onderdeel van de expositie Slice of Scenography en een initiatief van Platform-Scenography tijdens het Theaterfestival 2017.
In maart 2016 was P-S in Praag bij het symposium Transformations of PQ from 1999 to 2015. Nu is er naar aanleiding van dit symposium een prachtige uitgave met dezelfde titel, met daarin een bijdrage van Anne Karin ten Bosch van P-S: ‘Does scenography still exist?’ De uitgave reflecteert op…
In het kader van Slice of Scenography van het Theaterfestival, sprak Guido Jansen met scenograaf en videokunstenaar Morgana Machado Maques. Met haar ontwerp voor Wij gaan op berenjacht van Theater Sonnevanck & Silberse won ze de Zilveren Krekel in 2016, en tijdens het festival was de voorstelling Nadia te zien…
Het Wilde Oog ontwikkelt al jarenlang projecten waarin klederdracht en kunst op bijzondere manieren bij elkaar worden gebracht. Zij zijn met name getroffen door de schoonheid van de Spakenburgse dracht en de vergankelijkheid van de Spakenburgse cultuur.
Meer dan 45 mensen kwamen op 6 maart naar Grootlab in Amsterdam voor de eerste editie van Scenografische Uitzichten, om met vakgenoten van gedachten te wisselen over scenografie. Natuurlijk was de tijd te kort en had iedereen graag langer met elkaar door willen praten. Reden genoeg voor P-S om te…
All the world is a stage… Een tekst van Anne Karin ten Bosch Dit citaat begon zijn bestaan als een metafoor maar inmiddels is Shakespeare ‘s uitspraak onze dagelijkse praktijk. Overal zijn ‘stages’ en worden stad en natuur in scene gezet voor een gretig publiek; we schreven er al vaker…
Thanos Vovolis was de curator van de Griekse landeninzending tijdens de PQ2015 in Praag. Toen hij als een vervolg op de PQ in eigen land een tentoonstelling wilde organiseren over de sociale en politieke dimensies van de openbare ruimte als opvoeringsruimte, wilde hij ons project Between Realities er graag bij…
Wilfried de Jong sprak op 19 mei tijdens Thursday Night in Het Nieuwe Instituut (HNI) in Rotterdam met Johan Simons onder meer over de rol van decors in zijn voorstellingen. Simons introduceerde twee termen voor verschillende ‘soorten’ decors: architectonische en dramaturgische decors. De eerste zou vooral speelruimte bieden aan spelers…
Van 14 september t/m 20 november organiseert het Benaki Museum in Athene de tentoonstelling New Spatialities II: Performing Arts and Outdoor/Public Space. Het Platform is erbij met een nieuwe versie van Between Realities.
Op zondag 12 juni nam het Platform de lift naar het dak van Las Palmas in Rotterdam-Zuid. Op verzoek van de Rotterdamse Dakendagen namen we de tijd om na te denken over de vraag hoe een bijdrage van Platform-Scenografie aan de editie van volgend jaar eruit zou kunnen zien. Aan…
Eind mei ontvingen we het heugelijke nieuws dat ons projectvoorstel binnen de Open Oproep Professionalisering Ontwerpplatforms is gehonoreerd! De oproep was een initiatief van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie om platforms binnen verschillende ontwerpdisciplines te ondersteunen bij het professionaliseren van de organisatie.
Recent was ik opnieuw in Praag om met een heel aantal betrokkenen terug te blikken op de vijf laatste edities van de Praagse Quadriennale (PQ) sinds 1999. Gezien de actualiteit, de snelheid en hevigheid van de veranderingen in de wereld om ons heen, vraag ik me allereerst af of er…
27 januari, een natte, herfstige ochtend in Utrecht. Vanuit Het Huis aan de Boorstraat zwermen groepjes van 2 á 3 man uit over de Amsterdamsestraatweg, groene en blauwe tasjes aan de arm, expedition sheet voor de neus, notitieblokken en iPhones in de aanslag. ‘LAR / ASW’, de nieuwste editie van…
Afbeelding afkomstig van TIN.nl TIP: Theatersalon over de kostuumontwerper Op 18 februari vindt bij de Bijzondere Collecties UvA een Theatersalon plaats ter gelegenheid van de toevoeging van de kledingstukken en accessoires uit de Theatercollectie aan het platform Modemuze.nl. Sprekers zijn Mila Ernst, projectleider van Modemuze.nl, en kostuumontwerper Joost van Wijmen. Ook…
Op expeditie door de Theatercollectie van de UvA (Stichting TIN) Op 18 februari a.s. is kostuumontwerper Joost van Wijmen te gast bij de Theatersalon, een initiatief van Bijzondere Collecties UVA (TIN). Aanleiding is de toevoeging van de kledingstukken en accessoires uit de Theatercollectie aan het platform Modemuze.nl. Ter voorbereiding bezocht…
Platform-Scenography, wat en wie en waarom: Zo nu en dan horen we dat het onduidelijk is wat P-S nou is, wie we zijn en of we ergens bij horen. Daarom een stukje tekst over het Platform-Scenography zelf, waarom we heten zoals we heten, wie er momenteel in de redactie zitten…
Tijd voor Ruimte Over ‘materiële analyse’ Vlak voor de kerstvakantie organiseerden we weer eens een fijne Tijd voor Ruimte sessie, deze keer als een samenwerking tussen P-S en AHK/Opleiding Scenografie. Tijd voor Ruimte is het gebaar en het besluit om ruimte te nemen om met elkaar in gesprek te zijn. Een…
Op 23 november verzamelden een groep van ongeveer 25 mensen zich in een verlaten ondergrondse parkeergarage in de Internationale Zone van Den Haag. Deze plek vormde het startpunt voor het Exposium Culture of Control, een expeditie, expositie en symposium ineen die we organiseerden in samenwerking met Stroom Den Haag. Een…
Op 26 en 27 januari staat het Het Huis twee dagen lang in het teken van de scenografie. Studenten en professionals uit Denemarken, Letland, Servië, Tsjechië, Noorwegen en Nederland komen bij elkaar om samen te maken, te bouwen, te praten en te kijken. De jongste generatie scenografen laat zien wat zij in huis hebben….
SENSING LIGHT is de titel van het onderzoeksproject van de in Australië geboren Vinny Jones. Zij volgde na jarenlang werken in onder meer de mime, de master scenografie aan het Frank Mohr Instituut in Groningen en raakte gefascineerd door het feit dat we in het theater het auditorium zelf niet…
Misschien ben je niet geabonneerd op het tijdschrift Theatermaker en is het je ontgaan, maar het oktobernummer 2015 stond volledig in het teken van de scenografie! Het nummer laat een rijke schakering aan scenografische praktijken zien en doet daarmee wat ons betreft recht aan de diversiteit van de scenografie.
Exposium Culture of Control Live action research naar de werking van controle Werkt controle? En hoe werkt deze, in de vormgeving en beleving ervan in de stad? Op 23 november a.s. organiseert Platform-Scenography, in samenwerking met Stroom Den Haag rondom deze vragen een ‘exposium’: expeditie, expositie en symposium ineen. Wij…
Met ENCOUNTER#3 begon Joost van Wijmen het derde deel van ENCOUNTER, een onderzoek naar het ervaren van fysiek contact. Joost van Wijmen was een week lang als resident te gast in Het Huis te Utrecht. Hier ontwikkelde hij nieuw materiaal, nodigde vakgenoten en onbekenden uit voor “test”ontmoetingen waarbij aanraking en…
13 oktober, 17.30 uur, AHK Amsterdam: HALF6 on space and scenography in theatre and dance. Op dinsdag 13 oktober a.s. gooit de AHK haar deuren weer open voor een HALF6 sessie, die dit keer in het teken staat van scenografie. Startpunt van deze (Engelstalige) sessie is de vraag: ‘How do…
Op 23 november a.s. organiseert het Platform in opdracht van Stroom een dag voor scenografen, ontwerpers, onderzoekers en kunstenaars over de scenografie van veiligheid en controle. De dag maakt deel uit van het project Culture of Control, een programma van Stroom (centrum voor niet-museale beeldende kunst en architectuur) over de…
Voor het oktober/november nummer van Theatermaker werd het Platform door hoofdredacteur Simon van den Berg gevraagd om mee te denken over en een concrete bijdrage te leveren aan het themadossier over scenografie. Een uitnodiging waar we natuurlijk geen nee tegen konden zeggen. En nu allemaal massaal lezen dat nummer!
Between Realities has been awarded with the gold medal for best curatorial concept of an exhibition. The prize was handed out on behalf of the Minister of Culture of the Czech Republic during the Award Ceremony on Monday night the 22th of June in the Archa Theatre in Prague. Between…