Het Wilde Oog ontwikkelt al jarenlang projecten waarin klederdracht en kunst op bijzondere manieren bij elkaar worden gebracht. Zij zijn met name getroffen door de schoonheid van de Spakenburgse dracht en de vergankelijkheid van de Spakenburgse cultuur.
Corrie, Hendrikje en Wijmpje voor The Guilt of the priviliged (1983) van Marlene Dumas in Museum Arnhem. Foto: Het Wilde Oog/Jose Verhaegh
Spakenburgse Diva’s:
In 2000 namen drie vrouwen in klederdracht de uitnodiging aan van Het Wilde Oog om in de wereld van de kunst te stappen. De dames Corrie en Wijmpje Koelewijn en Hendrikje Kuis laten ons met hun dracht zien dat ze in een traditie staan én de moed hebben om zich open te stellen voor de kunst. In de regie van Het Wilde Oog verrijken de drie (schoon)zussen de kunstwerken en de architectuur op poëtische, ontroerende dan wel humoristische wijze.
Soms oogt de klederdracht verbazingwekkend nieuwerwets!
Hendrikje Kuis met Sanny Kemp die een ontwerp draagt van Maison the Faux. Foto: Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt
Koen van Hensbergen in ontwerp Couzijn van Leeuwen. Foto: Het Wilde Oog/Wout Nooitgedagt
Corrie & Joseph:
In 2016 start Het Wilde Oog een onderzoek door te werken met Spakenburgse dracht én het universum van Joseph Beuys. Eén belangrijk project wordt gevormd door de Kunst-kraplappen.
Acht beeldende kunstenaars zijn ingegaan op het verzoek van het Wilde Oog om een verbintenis te leggen tussen twee bronnen: kraplappen uit Spakenburg en de wereld van Joseph Beuys.
Het resultaat: Zestien kunst-kraplappen door acht kunstenaars: Lucy Sarneel, Marianne van Heeswijk, Maria Roosen, Keiko Sato, Couzijn van Leeuwen, Ted Noten, Rob Scholte, Maison the Faux.
Foto’s van dit kunst-kraplappen-project zijn te zien in de OBA Amsterdam van 8 mei tot 1 juli.
Daarna in Hotel Lloyd Amsterdam van 5 juli tot 24 juli.
En er is een foto-expositie van de Spakenburgse Diva’s op Paleis Soestdijk.
Voor exacte data zie www.paleissoestdijk.nl
Van Kniertje’s tot Diva’s
Het Wilde Oog wil in 2018 samen met acht jongere scenografen/kostuumvormgevers een volgend project in 2018 gestalte te geven: De Divakraplap. Een herinterpretatie van de gesteven kraplap met als bron ‘diva’s’. Hoe kunnen kraplappen die de levens stoffeerden van Spakenburgse vrouwen in de handen van jonge scenografen transformeren in Dutch Diva Design.
Wie interesse heeft om deel te nemen aan dit project waarbij elke scenograaf één divakraplap vervaardigt, kan een mail sturen naar info@hetwildeoog.nl
www.hetwildeoog.nl