Skip to main content

Van 25 t/m 27 maart 2015 toonde Joost van Wijmen ENCOUNTER#2 tijdens Critical Costume 2015, een internationale conferentie en expositie waar het lichaam binnen een theatrale context wordt onderzocht aan de hand van het (theater)kostuum. Critical Costume wil bijdragen aan de groeiende belangstelling voor het onderzoek naar kostuums. Dit gebeurt vanuit een wetenschappelijk perspectief maar ook vanuit de kunstpraktijk waarin het kostuum wordt ontwikkeld.

Door Joost van Wijmen

De achtergrond van ENCOUNTER#2

In de relatie tussen mensen is fysiek contact essentieel. Om te troosten, om lief te hebben, om pijn te doen maken wij fysiek contact met elkaar. Dit contact is (meestal) sterk verbonden met sociale regels en codes over fysiek gedrag. Maar wat gebeurt er wanneer we een kostuum passen, maten nemen of een ander kleden? Tijdens het passen van kostuums maken de ontwerper en de performer fysiek contact. Beiden ondergaan fysieke interventies, zonder dat er sprake is van een intieme relatie.

ENCOUNTER#2 plaatst deze momenten van fysiek contact in een meer abstracte context met als doel dit directe wederzijds fysieke ingrijpen te ervaren en te delen.

Het ontstaan van ENCOUNTER#2
ENCOUNTER#2 werd ontwikkeld binnen mijn praktijkgerichte onderzoek naar het maken van fysiek contact. Dit onderzoek wordt ondersteund door het lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU. Het kwam voort uit een samenwerking met Lisa Louwers tijdens ENCOUNTER#1, een workshop met HKU-studenten en alumni naar fysiek ingrijpen op het lichaam.

Het vervolg van ENCOUNTER#2:
Tijdens Critical Costume 2015 voerde ik door middel van live encounters mijn onderzoek verder door. Een verslag hiervan zal zijn te lezen in een volgende nieuwsbrief.

Joost van Wijmen is kostuumontwerper, doceert en doet onderzoek naar kostuumontwerpen aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Voor meer informatie: www.joostvanwijmen.nl

Leave a Reply