Skip to main content

In september organiseerde P-S het tweedaagse exposium ‘Thinking-Scenography’. Een bus vol scenografen en ontwerpers liet zich door Nederland rijden om tijd te nemen om over hun eigen vakgebied na te denken. Een korte reflectie.

We vonden veel hout op het strand. Iemand zei dat het kwam omdat hier, op de Maasvlakte, vroeger een bos was. Na een dagreis door allerlei maakbare realiteiten was ik bereid dat te geloven. De bioloog zat in een ander groepje. Een van de stukken hout had zich als een waaier opgevouwen, zodat de verschillende lagen waaruit het was opgebouwd zichtbaar waren.
Het beeld doet aan het thema denken dat we aan het exposium meegaven, ‘shifting layers of (dis)belief’, de verschillende realiteiten, of ‘lagen’ waarin een realiteit zich kan ontvouwen. En het aantal alternatieve, toekomstige, verbeelde, aangelegde, schijnnatuurlijke, gedroomde, etc. werkelijkheden die we tijdens de busreis aandeden. Alle mogelijke woorden waarmee we ze (al dan niet) beschreven.
Het ‘shifting layers of disbelief’ was tijdens de twee dagen van het exposium vooral een beweging die we ondergingen, merkte ik. Het werd ervaarbaar. Maar het bleef ook als abstract begrip boven ons hangen. Het werd nog niet tastbaar of hanteerbaar als gespreksonderwerp, laat staan toepasbaar op de eigen praktijk. Maar we proefden eraan, en het smaakte wel naar meer. Zoveel werd duidelijk.
Wat er ook gebeurde, en daar doet het beeld van dit opengebarsten stuk hout ook aan denken, is dat we begonnen samen te denken. Dat al die gedachten zich konden ontvouwen, en de uitwisseling van ideeën kon plaatsvinden. Voor mij was dat een heel vruchtbaar begin. Veel van wat er is blootgelegd heeft potentie om verder uitgediept te worden. Om een agenda te formuleren ook, met de punten waarover we in de toekomst verder willen spreken samen.
Ik ben om te beginnen bezig met het maken van een expositiedocument, een eenvoudige verzameling van wat er in het weekend te horen en te zien was (als je daarvoor nog input hebt stuur het me! Ik zit verlegen om Open Space verslagen). De redactie van P-S houdt zich ondertussen ook bezig met hoe initiatieven vanuit de hele breedte het vakgebied ‘scenografie’ kunnen helpen realiseren. We staan dus open voor jullie plannen!

En vergeet niet dat het Platform open staat voor jullie plannen; dus kom maar op!

– Nienke Scholts, P-S
Op de website van de Prague Quadriennal is ook een stukje over ons exposium verschenen.

Leave a Reply