Skip to main content

FLANEREN OP DE FLYOVER; BOEKPRESENTATIE EN PROOSTEN OP DE GOLDEN AWARD

By maart 29, 2016april 7th, 2016Activiteiten, Reflectie

Op zaterdag 16 april organiseert Platform-Scenography, in samenwerking met het Lectoraat Nieuwe Maakprocessen (HKU) van 18:00-20:00 een mobiele boekpresentatie op een wel heel ongebruikelijke locatie: het Kleinpolderplein te Rotterdam. Nederlands’ oudste ongelijkvloerse verkeersknooppunt. Dit programma maakt onderdeel uit van het eendaagse festival Flaneren op de Flyover; een initiatief van stichting KleinpolderpleinPARK die op deze dag het verkeer op het Kleinpolderplein voor een dag stilzet en verandert in een ééndagspark. Zo wordt een voorschot genomen op de toekomst en krijgt de verbeelding ruim baan.

Op deze plek, waar verbeelding, scenografie en publieke ruimte elkaar ontmoeten, presenteren we graag met trots en op eigenzinnige wijze de kersverse publicatie Current Movements, Future Landscapes: reflections on the symposium Thinking-Scenography, met o.a. artikelen van Liesbeth Groot Nibbelink, Nienke Scholts en Sonja van der Valk.

De publicatie kijkt terug op het evenement Thinking-Scenography, expeditie en symposium ineen, waarbij de deelnemers zich per bus en te voet door verschillende natuurlijke en stedelijke landschappen verplaatsten en zich al bewegend tot de vormgeving en scenografie van de omgeving verhielden. Het Kleinpolderplein was een van de plekken die destijds per bus werd aangedaan en vormt in de publicatie het startpunt voor allerlei scenografische reflecties.

Op 16 april gaan de auteurs onder de titel ‘Het Kleinpolderplein als voorstelling’ al wandelend over de fly-over met een aantal gasten in gesprek over de belangrijkste thema’s uit het boek: mobiele scenografie, materieel denken, ruimtelijk engagement en meer. We nodigen je van harte uit mee te wandelen en te luisteren. Een koptelefoon stelt je in staat het gesprek goed te volgen en tegelijkertijd de scenografie van de plek te ervaren. Het Platform-Scenography ontwikkelde deze bijzondere gespreksvorm voor de Praagse Quadriennale 2015, waar het afgelopen zomer met haar inzending Between Realities een gouden medaille won.

Na afloop van de wandeling is er de mogelijkheid de publicatie voor 15 euro ter plekke aan te schaffen.

PROGRAMMA
18.00 – 18.45      Het Kleinpolderplein als voorstelling 1: verbeelding van de toekomst
Wandeling I met met o.a. Nienke Scholts (Platform-Scenography), Michiel Vandevelde (choreograaf en schrijver) en Ruud Reutelingsperger (Het Observatorium) over de rol die verbeelding speelt in het vormgeven aan de toekomst en de moed die daarvoor nodig is. Moderator: Tobias Kokkelmans (dramaturg Wunderbaum)

19.00 – 19.45      Het Kleinpolderplein als voorstelling 2: enscenering van het landschap
Wandeling II met o.a. Liesbeth Groot Nibbelink (Platform-Scenography), Sonja van der Valk (Domein voor Kunstkritiek) en Andre Dekker (Het Observatorium) over hoe we de vormgeving van het stedelijk landschap beter kunnen begrijpen door het te ondergaan. Denken als doen en doen als denken. Moderator: Tobias Kokkelmans (dramaturg Wunderbaum)

Aa afloop van beide wandelingen proosten we op de gewonnen prijs en de publicatie.

TICKETS EN RESERVEREN
De kosten per wandeling bedragen 4 euro. Reservering is noodzakelijk. Tickets kunnen besteld worden via www.kleinpolderpleinPARK.nl . Hier vind je ook een overzicht van alle activiteiten van Flaneren op de Flyover en nuttige praktische informatie.

We verzoeken je om je minimaal 15 min voor aanvang te melden bij de ontvangstbalie bij de kruising Daltonstraat/Stadhoudersweg (Texaco tankstation). Vanaf hier zal je naar de fly-over worden begeleid. Het tankstation is goed bereikbaar met de bus en is nabij Metrohalte Blijdorp of op 20 minuten lopen vanaf Rotterdam Centraal.

Leave a Reply