In het afgelopen jaar konden ontwerpers en kunstenaars reageren op verschillende open calls, die uitgingen van de Praagse Quadriennale zelf. Naast de manifestatie met de titel ‘landen en regio’s’ waarvoor Platform-Scenography zich heeft ingescheven, zijn er nog zeven andere manifestaties. Inmiddels zijn de deelnemers daarvoor ook bekend gemaakt. Eva Schippers en Katja Heitmann zijn twee Nederlanders die geselecteerd zijn door de curatoren van de PQ zelf.
Eva Schippers en Katje Heitmann zullen in de publieke ruimte van Praag optreden. Eva gaat meedoen in de manifestatie ‘Tribes’ en Katja presenteert haar project tijdens ‘Street Stories’.
Eva Schippers
O.O.E. 40# | Four Lighthouses, A performative light choreography with 4 women
Het idee voor Object Of Emergency #38 | The Lighthouse werd geboren tijdens een zomer aan zee. Het licht van de vuurtoren gleed elke nacht monotoon over het huis en zou dat blijven doen, welke ramp zich ook op zee zou afspelen. Voor de Tribes in Praag maakt Eva vier versies van een vuurtoren, voor vier performers. Het zijn verlengstukken van het lichaam en worden zo een letterlijke belichaming van dit object voor noodgevallen. In tegenstelling tot de vuurtorens aan de kust, zijn deze vuurtorens juist wel responsief, een object met inlevingsvermogen, individualiteit en een bewustzijn. Het licht word gericht door de bewegingen en de bedoelingen van de performers, die met deze choreografie een reis maken door de stad.
Eva Schippers (1980) is beeldend kunstenaar en woont en werkt in Nederland. In 2010 voltooide zij een Master in Fine Arts aan de Dutch Art Institute in Enschede. Ze werkt met verschillende media; performance, video, beeldhouwkunst, fotografie, tekst en publicaties. Haar werk is in binnen- en buitenland te zien geweest. Van 2005 tot 2009 vormde zij samen met Serge Lammers het performance duo Atelier Seva. Meer informatie: www.evaschippers.nl
Katja Heitmann
iNcorporeality
Katja Heitmann, een jonge Tilburgse choreografe, ziet de wereld steeds meer veranderen in een ‘composite reality’ waarin het digitale en het fysieke met elkaar versmelten. Ze verbeeldt haar fascinatie hiervoor in haar project iTernal PlayGround, waarin ze de invloed van dagelijkse technologie onderzoekt. iNcorporeality maakt deel uit van dit project en is een ‘nomadische performance voor iPads en lichamen’. De iPad wordt in deze performance een masker, een prothese, een kruk of een infuus. De dansers bewegen door de openbare ruimte via een systeem van ‘omgedraaide youtube’: eerst maken ze een film waarin de iPad danst, vervolgens proberen ze de beweging in het scherm met hun lichaam te volgen. Wie leidt wie? Wie kopieert wie?
iNcorporeality is gemaakt met studenten van de Fontys Dansacademie en is een co-productie van Katja Heitmann met DansBrabant. Meer informatie: www.katjaheitmann.com