Skip to main content

Joost van Wijmen

Joost van Wijmen (1975) volgde de opleiding theatervormgeving aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU) en aan die Kunsthochschule Wei├čensee Berlin.

Joost van Wijmen werkt als kostuumontwerper, geeft les en doet onderzoek. Met deze driedeling werkt hij in de praktijk als toegepast ontwerper. Maar hij benadert het vak van kostuumontwerpen ook vanuit een meer autonoom perspectief waarin hij de grenzen van het vak opzoekt. Als docent aan de afdeling theatervormgeving van de HKU combineert hij beide invalshoeken in de uitwisseling met een nieuwe generatie ontwerpers.

Hij heeft als kostuumontwerper gewerkt voor diverse gezelschappen zoals; Staatstheater Mainz, Het Filiaal, Joop van den Ende Theaterproducties, Muziektheater Transparant, de Stilte, Holland Symfonia, Nanine Linning, Opera2day, Helsinki Philharmonic Orchestra en de theatervoorstellingen van Buurman en Buurman.

Sinds 2013 ontwikkelt Joost van Wijmen bij het lectoraat Performatieve Maakprocessen van de HKU het praktijkgerichte onderzoeksproject ENCOUNTER naar de ervaring van fysiek contact binnen een performatieve context.

Website: www.joostvanwijmen.nl