Skip to main content

Make-over van de Outpost Truck

By juni 8, 2015Between Realities

Curator Sanne Danz spotte de bakwagen voor het eerst bij het Kanaal, aan de rafelrand van Eindhoven. Daar stond ie wat verloren: een viezig vrachtwagentje, slordig legergroen geverfd, op een aantal plekken doorgeroest en vreemd van proportie. Echt een lelijkerd. Toch was het liefde op het eerste gezicht. Een fotootje naar de andere curatoren en hun reactie was al net zo: ja, dit is ‘m. De ware. De truck werd gekocht, gekeurd, naar Rotterdam gereden en daar begon de make-over.
Van roestige bedrijfsbak tot pièce de resistance.

Door Sanne Danz

De PQ 2015 speelt zich af in Praag 1, in een aantal paleizen in het hart van de binnenstad. Onze operatie Between Realities richt zich op de openbare ruimte daaromheen. Zo’n operatie bestier je bij voorkeur niet vanuit een paleis; naar buiten moeten we! Met een vooruitgeschoven post, liefst mobiel, die tegelijk dienst doet als trefpunt, informatieloket, watertap, werkplek, docking station en vergaderruimte. Dat wordt de nieuwe functie van onze lelijkerd na zijn make-over.

Maar liefst vier bedrijven namen hem onder handen. Op alle jongens (ja, alleen maar jongens) had ie hetzelfde effect: hij vertedert. Onze truck is als een ouwe hond die je in je hart sluit. Eerst naar de garage voor de noodzakelijke reparaties. Vervolgens voor het spuiten van de binnenkant naar Asona, een bedrijf in akoestisch materiaal. Een dikke laag cellulosespray bedekt alle onregelmatigheden en maakt daarnaast dat je je in de achterbak in een kloostercel waant; het is er doodstil.

Voor de volgende fase zorgde decoratelier Vorm & Decor uit Rotterdam. Zij trokken hem leeg, repareerden het dak, legden een vloertje en timmerden een pracht van een werkblad, dat uit te klappen is tot een riante vergadertafel. En ze monteerden een balie, ook al uitklapbaar, zodat we ook nog als informatieloket een goed figuur slaan.

Voor de finishing touch, een nieuw velletje, reden we onze inmiddels al aardig opgekalefaterde lelijkerd naar Sealcom in Spijkenisse. Daar pakten ze hem in – van top tot teen. Op de manier waarop boten, auto’s en helikopters geseald worden voor vervoer: over alles heen, de vormen verzacht, de oneffenheden bedekt. Strakgetrokken, gelift: een ultieme make-over dus. Het was een hele uitdaging om dat zo te doen dat er nog mee gereden kan worden!

En nu wordt ie nog beletterd en geladen. Dan vertrekt ie naar Praag.

Leave a Reply