Skip to main content

Nienke Scholts

Na studies in Utrecht, Berlijn en een invloedrijke stage bij Marianne van Kerkhoven in Brussel (2009), koos Nienke als samenwerkingspartners steeds voor kunstenaars die de grenzen van hun genre bevragen, oprekken en alternatieve vormen en ideeën in de wereld plaatsen.

Belangrijk was daarbij de intensieve samenwerking met scenograaf en beeldend theatermaker Dries Verhoeven (2007-2012), en de huidige samenwerking met Emke Idema die in 2012 met STRANGER begon, gevolgd door RULE™ in 2014. Volgens Nienke verandert de aard van een praktijk waarbij je bouwt vanuit niets, ook de aard van de dramaturgie. ‘We ontwerpen onze werkruimte (laboratorium) als onderdeel van het maakproces én als fundament voor het werk dat er ontstaat. Het is een gelijktijdig ontwerpen van vorm en inhoud, een praktijk van steeds weer afbreken en opbouwen.’
Bij Het Veem Theater in Amsterdam maakt ze als dramaturg deel uit van het team dat dit bijzondere huis voor hedendaagse performance runt. Daar gaat het om het lopen van een weg tussen het huis (binnen) en de omgeving (buiten); de kleine en grote dramaturgie in elkaars verlengde zien.

Momenteel zoekt Nienke daar en op andere vlakken (o.a. bij dit platform) naar het in werking zijn/zetten van dramaturgische processen buiten het kader van voorstellingen. Een terugkerende fascinatie: alle mogelijke vormen die de noties huis, wonen en verblijven kunnen aannemen in relatie tot beweging en nomadisme.