Skip to main content

Van 17 t/m 28 juni 2015 vindt in Praag de vierjaarlijkse wereldtentoonstelling voor Performance Design and Space plaats: de PQ 2015. Het Platform-Scenography (P-S) is de initiator en organisator van de Nederlandse landeninzending. Een team van curatoren heeft het projectplan Between Realities ontwikkeld: een plan waarbij Nederlandse scenografen en designers mee kunnen naar Praag om daar aan het werk te gaan.

De Nederlandse presentatie vind je straks niet in een tentoonstelling van bestaand werk in een expositie-ruimte, wij gaan op expeditie in de publieke ruimte van Praag omdat we denken dat de openbare ruimte scenografen en ontwerpers kan inspireren en voeden in hun denken over ensceneren en ontwerpen. Daarvoor zoeken wij scenografen en ontwerpers die met ons mee willen naar Praag.

In de openbare ruimte zijn we omringd door een hoeveelheid aan realiteiten van kunst, commercie en vermaak tot politiek, geschiedenis en dagelijkse leefpraktijken. Ieder met zijn eigen tegenstrijdigheden, spanningsvelden, mogelijkheden en onmogelijkheden. Wij denken dat scenografen en ontwerpers de gevoeligheid, het inzicht en de tools hebben om deze complexe realiteit kritisch te bekijken en bevragen. Maar hoe doorgronden, ontmantelen, verdraaien, kantelen, ontregelen of zij de publieke ruimte precies? Kortom, hoe kunnen zij haar werking zichtbaar maken of veranderen?

De Nederlandse inzending voor de PQ is een grote, tiendaagse operatie waarin we op zoek zijn naar antwoorden op die vraag. Daarom zijn we op zoek naar deelnemers die bereid zijn zich ter plekke in de complexe realiteit van de stad Praag te storten; scenografen en ontwerpers die zich met hun eigen blik en tools kritisch verhouden tot een van de vele realiteiten die we in deze of andere grote steden kunnen tegenkomen, en die dit willen delen met elkaar en een publiek.

Meedoen aan de Nederlandse inzending kan op 2 manieren:

Je gaat mee als cartograaf:
een cartograaf verkent een van de realiteiten in de publieke ruimte en brengt deze vanuit een persoonlijke en kritische vraag en volgens eigen methodes in kaart; je observaties maak je zichtbaar voor een publiek.

Je gaat mee als interventionist:
een interventionist grijpt vanuit een persoonlijke en kritische blik in in een van de realiteiten van de publieke ruimte, en maakt deze daarmee op nieuwe wijze ervaarbaar voor anderen.

Kaders:

 • Er is plek voor vijf cartografen en vijf interventies.
 • Een interventie kan door meer dan 1 persoon worden uitgevoerd.
 • Je hebt in Praag drie à vier dagen de tijd om je onderzoek, interventie of verslag uit te voeren.
 • Je neemt zelf je materialen en benodigde techniek mee; houd er rekening mee dat er geen stroomvoorzieningen zijn en dat er geen technische ondersteuning is.
 • Je bent bereid om in Praag met collega’s in discussie te gaan over je eigen project en dat van anderen.
 • Reis en verblijf worden vergoed volgens afspraak.
 • Er is een bescheiden dagvergoeding (ca. 200 euro p/dag).
 • Je hebt een Nederlands paspoort of verblijfsvergunning.
 • Je bent geen student meer.

Aanmelden:

 • Aanmelden kan tot uiterlijk 28 februari door een voorstel van maximaal 1 A4 tekst als PDF bijlage te sturen naar opencall@platform-scenography.nl.
 • Stuur in die mail ook je naam, werkterrein, adresgegevens en telefoonnummer.
 • Geef daarbij duidelijk aan of je als cartograaf of als interventionist mee wil gaan.
 • Meer informatie over de inhoudelijke uitgangspunten vind je hier.
 • Het voorstel moet zich nadrukkelijk verhouden tot de inhoudelijke kaders zoals die hierboven en in de tekst Between Realities beschreven zijn.
 • Daarnaast moet het voorstel een beeld geven van de ’tools’ of manier van werken die je in de publieke ruimte in wil zetten. Hiervoor mag ondersteunend beeldmateriaal worden bijgevoegd, met maximaal 5 beelden binnen dezelfde PDF of een link naar maximaal 3 minuten videomateriaal.

Procedure:

Als de curatoren enthousiast zijn over je voorstel, word je uitgenodigd om in maart je schetsvoorstel te pitchen op een van de drie pitch-bijeenkomsten: Reality Checks. De eerste Reality Check vindt plaats op woensdag 4 maart in Het Veem Theater. daarnaast zijn er ook pitches op woensdag 11 maart in Stroom, Den Haag en op donderdag 19 maart in Het Huis, in Utrecht. Precieze tijden worden binnenkort bekendgemaakt. Begin april maken de curatoren de definitieve selectie bekend. Hierna vindt verdere inhoudelijke en productionele afstemming over jouw project plaats.

Leave a Reply