Skip to main content

Als volger van Platform Scenography, hoef ik je niet het belang van scenografie voor de podiumkunsten uit te leggen.

Toch gaat het in Nederland in de kunstkritieken nog te weinig over dit vak en over degenen die het uitoefenen. Via de kunstkritieken is er dus weinig archief-opbouw. Als zelfstandige ontbreekt het vaak aan tijd of is het soms lastig de snelle ontwikkelingen, mede als gevolg van digitalisering, te volgen. De inbreng van scenografisch vakmanschap en creativiteit in de cultuursector van de toekomt loopt daarmee gevaar.

Voor jou en je collega scenografen werd in 2019 op verzoek van Stichting Theater in Nederland het Dynamisch Archief opgericht. Ons doel is simpel én noodzakelijk: een digitale bewaarplaats creëren voor en door scenografen, waarin jij je werk bewaart voor de toekomst.

Meer dan alleen maar bewaart: we willen daarnaast een podium bieden aan scenografische kunst die nu gemaakt wordt, een inspiratiebron zijn voor aanstormende makers, en de gezamenlijke belangen behartigen. Onze missie is verwant aan die van Platform-Scenography.

Na de start-up periode moeten we nu doorpakken. Het bestuur van stichting DNA, heeft mij de opdracht gegeven het Dynamisch Archief een stevige basis te geven. Daarom heb ik de samenwerking met Platform-Scenography gezocht. Het Dynamisch Archief kan alleen werken als jullie, de professionele makers, ons voeden met ideeën, concepten, opdrachten, en bovenal de voorstellingen in de database van het Dynamisch Archief voorzien van beeldmateriaal.

Als je ook van mening bent dat het Dynamisch Archief een goed initiatief is om de positie van zelfstandig makers en hun praktijk te ondersteunen, laat het ons weten door invullen van dit formulier. Dat kan binnen een minuut.

Samen staan we sterker.
Je kan ook contact zoeken met: Marco Streefkerk, Programmamanager het Dynamisch Archief 06-23421228

Leave a Reply