Iris Schutten

Iris Schutten (1972) studeerde bouwkunde aan de TU Delft. Gedurende haar studie was ze mede-oprichtster van Architectuurwerkplaats de Ruimte waarbinnen zij alternatieven voor actueel stedelijke beleid ontwikkelde. De werkplaats groeide uit tot een professioneel bureau (1994-2005). In 2006 en 2007 werkte zij onder de naam In Situ architecten samen met Iris de Kievith en Michiel Burgerhout. Met de Ruimte en In Situ architecten heeft Schutten meerdere verbouwingen ontworpen en gerealiseerd, waaronder het masterplan voor het NDSM-terrein in Amsterdam, het skatepark SK8 en het woon/werkcomplex de Grote Pyr in Den Haag. In deze projecten stonden herbestemming, de creatieve sector en zelforganisatie centraal.

Gaandeweg richtte Schutten zich naast het realiseren van herbestemmingen meer en meer op het organiseren van projecten en het publiceren over de ongeziene stad, zoals restruimtes, urban freestyle spots, tussentijd en leegstaand vastgoed. Dit resulteerde onder andere in het kunstproject Spotlicht in Amsterdam, de publicatie Stedelijke transformatie in de tussentijd. Hotel Transvaal als impuls voor de wijk (SUN Trancity 2010) en het onderzoek Freestyle space in Rotterdam. Met studies naar deze ongeziene stad en het blootleggen van de potenties ervan hoopt ze het beleid ten aanzien van de stad op een positieve manier te beïnvloeden en haar ontwikkeling tot een publieke zaak te maken. Het tussentijdproject Heesterveld in Amsterdam Oost is daar een voorbeeld van. Samen met Sabrina Lindemann en Rietveld Landscape architecten (nu RAAAF) in 2011 het landelijke kennisplatform Tussentijd in Ontwikkeling op, een platform waarbinnen kennis wordt gedeeld, ontwikkeld en op de agenda gezet.

Vanaf 2010 is Iris Schutten tevens bezig met het vormgeven van de transitie en vernieuwingsslag van het onderwijs aan de Willem de Kooning Academie van de Hogeschool Rotterdam. Inmiddels is zij voorzitter van de Social practice, een van de drie afstudeerrichtingen aan de Willem de Kooning Academie. Onder de Social Practice vallen open design, gamification, cultural diversity en sustainability.

Het doen van concrete projecten, onderzoek en het reflecteren en publiceren zijn volgens Schutte steeds nauw verweven met elkaar; ze heeft gedurende heel haar carrière dus veel gepubliceerd. Sinds 2012 is zij redacteur van het tijdschrift S+RO (Stedenbouw en Ruimtelijke Ordening) waarbinnen zij innovatieve projecten en visies een platform biedt.

Website: www.irisschutten.net