Sanne Danz

Sanne Danz (1981) ‘schept ruimte’ sinds eind jaren tachtig. Ze studeerde ruimtelijke vormgeving aan de academie voor beeldende kunsten Minerva in Groningen en deed vervolgens een postacademische studie aan de Rijksacademie te Amsterdam. Sindsdien ontwierp ze ruim honderddertig decors voor toneel, mime, dans en opera; voor jong en oud, binnen en buiten, in schouwburgen, boerenschuren, fabriekshallen en caravans. In 1989 was ze finalist voor de Prix de Rome Beeldende Kunst & Theater. Haar werk maakte deel uit van de Nederlandse inzending naar de Praagse Quadriennale in 2003 en 2007 en was te zien op verschillende tentoonstellingen over ruimtelijk ontwerp, onder meer in het Nederlands Architectuurinstituut in 2004. De laatste jaren specialiseerde ze zich in grotezaalvoorstellingen, vaak voor het Zuidelijk Toneel en Maas theater en dans (voorheen Tg Max.) en richtte ze zich op opera in Essen, Dortmund, Berlijn en Linz.

Daarnaast werkt Danz als tentoonstellingsvormgever en als docent scenografie aan verschillende kunstacademies. Tentoonstellingen ontwierp Danz voor onder meer het Nederlands Vormgevingsinstituut, modeontwerpers Viktor & Rolf en het Fries Museum. Voor academie Minerva maakte ze een jubileumtentoonstelling in een leegstaand flatgebouw en voor de AVRO een groot aantal schatkamers voor de finale van het Nederlands Kampioenschap Sparen 2003, die in twaalf musea tegelijk getoond werd.

‘Als ontwerper ben ik bescheiden én dwingend. Ik maak monumentale ruimtes die een grote invloed hebben op de beleving van wie zich er in bevindt of er naar kijkt; tegelijk zijn het ruimtes die vaak als vanzelfsprekend ervaren worden. Ruimtes die ruimte geven, aan performers en aan toeschouwers – aan verbeelding.’

Website: www.sannedanz.nl