Skip to main content

Misschien ben je niet geabonneerd op het tijdschrift Theatermaker en is het je ontgaan, maar het oktobernummer 2015 stond volledig in het teken van de scenografie! Het nummer laat een rijke schakering aan scenografische praktijken zien en doet daarmee wat ons betreft recht aan de diversiteit van de scenografie.
Als Platform hebben we een substantiële bijdrage aan het nummer mogen leveren, een kans die we vooral hebben aangegrepen om ruimte te maken voor gesprekken met ontwerpers over hun werkproces. Stuk voor stuk hele inspirerende gesprekken die smaken naar meer.

Tegelijkertijd werd het duidelijk hoe moeilijk het is om over scenografie te spreken en te schrijven. Hoe de woorden en beelden te vinden die op een zorgvuldige, nauwkeurige, maar ook inspirerende wijze uitdrukking geven aan de vragen, beelden, gedachtes, vermoedens, overwegingen en materialen waar ontwerpers zich mee bezig houden? Hoe de taal te vinden waarmee de waarde en het belang van het scenografisch denken en werken tastbaar kan worden gemaakt? Hoe voorkom je dat je vervalt in anekdotes, autobiografische feitjes of foto’s van een toneelbeeld of een kostuum?

Het avontuur met de Theatermaker heeft ons geïnspireerd om de komende tijd als Platform verder te denken over hoe we doorgaand en met meer aandacht voor detail over scenografie kunnen blijven schrijven.  Een soort van ‘slow journalism’. Inspiratiebron is De Correspondent waar iedere redacteur zich voor een langere tijd met een bepaald onderwerp bezighoudt en zijn vragen, inzichten, fascinaties, obsessies en observaties deelt met zijn lezers. Zoiets zouden wij ook wel willen. Of dat nu in de vorm van een blog, beeldverzameling, interview, artikel of fotoreportage is.

Op dit moment zijn we begonnen met het samenstellen van zo’n redactie. Heb jijzelf interesse om in welke vorm dan ook jouw werkproces of onderzoek of fascinaties voor een periode te delen met anderen, of ken je iemand, laat het ons dan weten! Om op de hoogte te blijven, check onze volgende nieuwsbrief.

Leave a Reply