Skip to main content

Tribes in Maastricht

 

Tijdens de PQ zullen op 21 juni meer dan honderd Tribes van studenten zich gedurende de dag verplaatsen langs een vaste route in Praag. Tribes kenmerken zich door eigen gedrag, specifieke bewegingen, een bepaald uiterlijk. De deelnemende Nederlandse studenten toonden op 24 april een voorproefje van hun bijdragen.


Door Anne Karin ten Bosch

Tribes in Maastricht

Het begint al bij aankomst op het station van Maastricht. Studenten van de kunstacademie aldaar staan ons op te wachten. Ze zijn ‘gevangen’ in een grote blauwe jurk, een landschap haast, gemaakt van vooral plastic boodschappentassen. Hun gouden glitterende jasjes steken contrastrijk door het blauw. Ze krijgen de laatste aanwijzingen voor hun bewegingen en gaan dan traag lopend het station in. Op het voorplein gaan ze zitten en liggen, ze verdwijnen in de capuchons, waardoor het beeld sterk verandert. We volgen hen de stad in en zien hoe de omstanders blijven staan kijken, vaak meteen de camera grijpen en proberen te achterhalen wat de bedoeling hiervan is. De sfeer heeft veel weg van een processie.

De studenten uit Utrecht en Groningen hebben stapels grote transparante plastic zakken mee en starten later op de route. Als ze zover zijn worden de plastic zakken in een handomdraai door de wind opgeblazen en rond het lichaam op heuphoogte bevestigd. Ook in elke hand houden ze een grote zak vast. De groep studenten neemt daardoor nu heel veel ruimte in in de winkelstraat. Ze worden tot een licht chaotische groep, die op het moment dat ze in een cirkelend patroon gaan lopen en gelijktijdig schudden met de zakken tot een speels object worden. Een groep jongeren laat zich even opnemen in de groep, ondanks het dreigende geluid dat de zakken produceren.

De beide Tribes vormen een groot contrast, de ene een processie, de andere een speels object. Wat hen verbindt is niet alleen het materiaal (plastic), ook hebben beide ervoor gekozen dat de leden van de Tribe deel uitmaken van één groter geheel, een object. Simultane bewegingen en samenspel versterken dat. Zo vormen ze een contrast met die andere groep, het winkelend publiek en de toeristen in Maastricht.

Leave a Reply